Médiaszerver 10db winchesterre - Új helyen, egy 4U Rack házban...

Az ötlet nem mai, már 3 évvel ezelőtt megalkottam a rendszert egy régebbi alaplapomra építve. A lényeg az igazán nagy adattárolás volt, lehetőleg a legbiztonságosabban. HD és Full HD filmek lejátszása teljesen akadálymentesen, illetve tömörítés nélküli óriási zene állomány zökkenőmentes lejátszása volt a cél.

Régebbi tapasztalataimra támaszkodva, az adattárolást mindenképpen a fizikai tükrözés felé sodortam. A Raid fűzések hátrányait, a későbbi adatkezelések és adatmentések, illetve más rendszerek felé való kompatibilitás végett, döntöttem a fizikai tükrözés mellett. Ez az jelentette, hogy minden meghajtót kétszer kellett megvenni, és a valós adattárnak mindig is csak a fele lesz a kapacitás, viszont az elérési sebesség a Raid fűzéshez képest növekszik. Ez nem az olcsóbbik megoldás, de tapasztalataim szerint adattárolási biztonság szerint a legjobb, hiszen minden adat kétszer is meg van különböző winchestereken.

Annak idején sok mindent a nagy adatmennyiség végett, előre ki kellett találni, hogy a későbbiekben már a felépített adattár feltöltése maradjon csak, mint tevékenység, ne kelljen minden új lehetőségnél minden előröl megszervezni, felépíteni. Kicsit előre kellett gondolkodni annak érdekében, hogy az adattárolás teljesen tökéletes legyen. Miután az alapkoncepció összeállt és közel egy év alatt a winchesterek is szépen beszerzésre kerültek, mindenképpen kellett keresnem egy házat, amiben ez az egész elfér. Ez a ház a Thermaltake M9-es számítógép ház volt, plusz 2db iCage kiegészítővel. Így a ház meghajtó részében kapásból elfért 9db winchester hűtött változatban. A fennmaradó, két meghajtó, egy általam készített kiegészítő lemezzel lett megoldva az alaplap fölött. Hozzá kell tenni a jobb adatátvitel érdekében a SATA kábelek is cserére kerültek, így két fizikai meghajtó között akár a 126mb/s sebességet is el lehet érni. Azt hiszem, hogy egy Asus P5E3 Deluxe esetén ez nem is olyan rossz teljesítmény. Viszont ha már itt tartunk, itt a konfiguráció elemei:

Alaplap: Asus P5E3 Deluxe
Processzor: Intel Core 2 Duo E 8600
RAM: Corsair Vengeance DDR3 2x4GB
SATA Raid: Adaptech 1430SA
Videokártya: Asus HD6670 1GB DDR5
Winchester-1: Samsung HD502HJ – 1db
Winchester-2: Samsung HD204UI – 1 db
Winchester-3: WD Caviar Green 3TB 64MB SATA 3 WD30EZRX – 6db
Winchester-4: WD Caviar Green 4TB 64MB SATA 3 WD40EZRX – 2db
Tápegység: FSP Raider 550W 80Plus Silver

Mint az a többi bejegyzésben is olvasható, szépen lassan átalakítom a számítógép parkot, így ez a konfiguráció is átépítésre került egy 4U rack magasságú házba. A Thermaltake M9 ház eladó sorba került, új gazdája már nagy örömmel használja, én meg a közel 4 hónapja itt vásárolt Codegen 4U 500 típusú házba történő beköltözést megkezdtem. Ennek a háznak az előző tulajdonosa, az előlapot kicserélte, elejébe egy ventillátor szabályzót, és egy hőmérőt applikált bele, fém gombokat helyezett el, teljesen tökéletes formában. Számomra, csak a sok winchester elhelyezésének megoldása, illetve ezek hűtése maradt meg. Az átépítés első napja gyorsan ment. Alaplap, Processzor, RAM, Tápegység, a házzal együtt járó átalakított DVD író, illetve a 500GB, 2TB, és az egyik WB 3TB winchester hamar a helyére került. Az utóbbi 4 eszköz a ház elején jobb oldalt elhelyezkedő vázszerkezetbe kerültek. A 3db winchester elé került egy 8cm ventillátor, illetve eleve egy hőelnyelő alumínium borda veszi körbe a meghajtókat.

A következő napra maradt a megmaradt többi winchester elhelyezése, illetve a ház elején található 12cm ventillátor cseréje és átalakítása. Az eddig kialakított változat túl sok helyet foglalt, ezért kevesebb helyre kellett összerakni a levegőszűrést, illetve magát a ventillátort. Itt úgy gondolkodtam, hogy a levegőszűrő szivacsot is ki lehessen venni, illetve a ventillátor is szükség esetén cserélhető legyen. A ház fém elejéhez lettek fixen rögzítve 4db hosszú csavar, melyre egymásutánba felhúzható a légszűrő szivacs tokjával, és közvetlen utána a 12cm ventillátor. Legvégén 4db anyával rögzítve. Erre azért volt szükség, hogy az előtte elhelyezkedő winchesterek elférjenek. Az itt található felső fém, a ház része, én csak egy lábat szerkesztettem hozzá, mert a 6db winchester súlyát elsőre is soknak ítéltem meg alátámasztás nélkül. 9db winchester elhelyezése már megoldódott, így már csak egy meghajtót kellett jól elhelyezni. Az alaplap fölött látható keresztmerevítőt szemeltem ki. Egy U alakú fémlemezt készítettem megfelelő furatokkal, csavarokkal összefogattam a merevítőt és az általam készített U lemezt. A winchestert is felszereltem, de előre gondolkodva a kábeleit előre betettem.

Végső feladatnak a kábelezés maradt, mely elsőre egyszerűnek tűnt, de a kevés hely, a vastagabb harisnyázott SATA kábelek, kicsit szűkösre hagyták a helyet. Kicsi legózás után ez a feladat is megoldódott így véget ért az átépítés. Visszakerült a szerver a helyére, és újra lehet filmet nézni, illetve zenét hallgatni.

Meghajtók terén annyit érdemes megemlíteni, hogy az 500GB winchester csak rendszer winchester, illetve egy bizonyos partíció része bejárat-kijárat a szerverre. A többi meghajtó csak jelszavas védelemmel, csak olvasás mellett érhető el, tehát se ráírás, se felülírás nem lehetséges. A következő 2TB winchester mindenféle adattárolásra ad lehetőséget, amit nem szükségeltetik duplikálva tárolni. A további meghajtók már duplikálva vannak, tehát egy 3TB winchesternek az azonos párja is ott van mellette.

Több, 10 éves tapasztalatom azt mondja, egyszerre egymás mellett két winchester, hogy tönkremenjen, nagy valószínűséggel szinte kizárt, főleg ha szünetmentes védelemmel, és tápblokkolási védelemmel is rendelkezünk, így azt hiszem egy jó darabig a tárolt adatok biztonságba vannak. Azt is figyelembe kellett vennem még nagyon elején az építésnek, hogy az adatok iszonyú mozgatása helyett, a bővíthetőség is fenn maradjon, azaz a későbbiekben nagyobb kapacitású winchesterekre legyen cserélhető a meglévő meghajtók.

Internetről nem érhető el, csak belső hálózati megosztásban látható az adatszerver.