Tripla monitorhoz minőségi háttérképek egyszerű készítése Windows 10 alá...

Alapjában a probléma az operációs rendszer (Windows 10 Pro) cseréje után keletkezett. Lehet, hogy már pár taggal megtörtént, de mostanság több ismerősömnél, így nálam is, megérkezett az ingyenes átállás a 7-ről a 10-re. Mivel már a laptopomon nyúzom egy ideje az új operációs rendszert, így úgy döntöttem, itt az idő a többi gépen is lassan-lassan cserélni.

Persze ez nem azt jelenti, hogy az új operációs rendszerrel maradéktalanul meg lennék elégedve, van vele pár olyan szösszenet, melyek javításra szorulnak, no de a 7 sem volt az első körben teljesen tökéletes. Ez a cikk is egy ilyen apróságra próbál megoldást találni azoknak, akik három monitoron futtatják a rendszerüket.

Az egyik ilyen butus dolog a 10-ben, hogy a háttérképeket nem tudod teljes mértékben személyre szabni. Nem tudom, ki hogyan használja ezt a lehetőséget, de elég régóta a kedvenc háttereimet egy könyvtárba, 10 percenként váltakozóra téve használom. Így nem unok rá egyikre sem, és a változatosság is kedvemre való. Még arra is képes voltam, hogy a négy évszaknak megfelelően szétválogattam a képeket, és az éppen aktuális évszak képei pörögtek a háttérben. Jött aztán a 10, és az idők alatt kialakult rendszert szépen keresztülhúzta.

Már azok a felhasználók is szembesülhettek az új rendszer háttérképváltójának korlátaival, akik csak két monitoron váltakoztatnak háttereket. A 10 minden monitorra más-más hátteret tesz ki az adott könyvtárból, tehát három monitor esetén három különböző hátteret látunk. A beállított idő viszont mindig csak egy monitorra vonatkozik, azaz ha 10 percre állítjuk, akkor minden 10. percben a három képből az egyiket cseréli csak le. Így három monitor esetén minden monitoron a beállított 10 perc helyet 30 percenként lesz csak új kép.

Arról nem is beszélek, hogy ha színvilágban vagy témában totál eltérőek a képeid, akkor egészen gázosan tud kinézni az egész. Viszont az új rendszer már tudja a Surround és az Eyefinity monitor-összefűzés nélkül is használni a széles háttereket, azaz egy megfelelő szélességű képpel megint egységessé varázsolható a hátterünk. No de hol lehet ilyen méretű, igazán jó felbontású, tényleg minőségi képeket találni?

Az internet ilyen téren egészen szegényes, és nagyon sok igénytelen dologba bele lehet szaladni. Leszeded, beteszed, és veszed is ki, mert a raszterek rád bólintottak egyet. Annyit még idetennék, hogy dual-boot rendszert használok, így a sima és a Surround rendszert külön-külön operációs rendszeren futtatom, az utóbbihoz már régóta vadászgatok igényes 5760x1200-as hátterekre, nem sok sikerrel. Közel egy év leforgása alatt 10-15 db igényes képet sikerült találnom ezzel a felbontással.

Gondolkoztam kicsit a dolgon, és az alábbi egyszerű megoldást sikerült kitalálnom, melyet szerintem majdnem minden felhasználó meg tud csinálni, ha van hozzá némi kis készsége és kedve.

Még a Windows 7 alatt észrevettem, hogy ha komolyabb felbontású képet teszek be háttérnek, sokkal élesebbnek mutatkozik, mint amit valójában a monitor megjelenít. Azaz az 1920x1200-as monitoron egy 3840x2400-as képet használva apró, de megdöbbentő a különbség. Ebből kiindulva elsőként itt is duplázott felbontási értékű (11520x2400) képeket keresek háttérnek.

Ezzel a lépéssel sikerült olyan szűrőt kreálnom, mely egészen kis tartományra vonatkozott, és a választék pár másodperc alatt átfutható. Próbálkoztam háttérmegosztással foglalkozó oldalakkal (wallpapers), nem sok sikerrel, az elmúlt napokban szinte majdnem minden lehetőséget átfutva arra jutottam, nem a NET fog kiszolgálni ezen a téren.

Szomorúságomat még az is tetőzte, hogy a meglévő 10-15 képből ismét a felét kukáztam, mert felbontásilag igénytelennek tartottam. Egy reggelen viszont beugrott egy megoldás a dologra. Szabadnak is mutatkozott eme napomnak a délelőttje, így kicsit kísérletezésbe fogtam. A szerény ötlet csupán annyi volt, hogy minél nagyobb felbontású képeket vadásszak, és azokat a megfelelő felbontásra konvertálva és vágva, kipróbáljam az ötletet, hogy működőképes-e. Részemről mindenképp működőképes az ötlet, a nagyközönség részéről nem én leszek hivatott ezt megítélni.

Akkor nézzük, hogyan is lehet ilyen háttereket kreálni magunknak. A Google képkeresőjét szépen konfigurálhatjuk, így a jobb felső sarokban lévő fogaskerékre kattintva a speciális keresés alatt be tudjuk állítani a keresendő kép felbontását. A képminőség alatt a 12 megapixel és efeletti lehetőségeket használva kerestem képeket. Itt érdemes minél többet kikeresni egyszerre, mert így is lesz szórás a végeredményből. A képek kiválasztásánál mindenképp vegyük figyelembe, hogy a képnek csak egy szeletét fogjuk látni és használni, tehát próbáljuk elképzelni előre, mely sáv lesz a miénk belőle.

Azokat a lehetőségeket, melyeken már előre látszanak, hogy nem csíphető ki belőlük egy csík megfelelően a számunkra, felesleges is leszedni, hiszen a lényeget alul-fölül levágjuk, és amiről szólna a kép, azt elveszítjük. Számomra is volt pár kép, ahol csak a vágásnál derült ki, hogy pont ott lenne a két hosszanti vágás, ahol a lényeg található.

Feltételezem, hogy a felhasználók nagy többsége valamilyen képkezelőt illetve -szerkesztőt használ. Részemről az Ashamphoo Photo Commander vált be, gyorsan és egyszerűen szerkeszthetők a képek, illetve sablonokat is el tudok benne menteni hasonló képfeldolgozásokra, de azt gondolom, más programok is tudják ezeket az alapszolgáltatásokat.

Elsőként mindig a kép szélességével foglalkoztam és ehhez kalibráltam a magasságot. A 11000 pixel alatti képeknek a szélességét 5760 pixelre generáltam vissza a képarány megtartásával, míg az efölött lévő képeket már 11520 pixelre állítottam be. Az eredményeket pedig a „négyszögletes terület kivágása”-val vágtam megfelelő magasságúra. Itt lehet játszani, hogy a kép melyik sávját szeretnénk használni, volt ahol a kiszemelt csík helyett egy másik részt jelöltem ki és az volt a nyerő számomra.

Mentésnél mindenképp más fájlnéven mentsünk, hogy ha valamit nem jól csináltunk és később variálnánk, legyen lehetőségünk egy újabb vágásra, módosításra. A végeredményeket másoljuk az adott könyvtárba (mappába), ahová eddig is tettük, és megadtuk a rendszernek, hol találja a háttereket és próbáljuk ki, mit készítettünk. Mint írtam, nem mindegyik fog sikerülni, de alapjában véve egy 70%-os sikert elkönyvelhetünk.

Végezetül mindenkinek jó kísérletezést és szórakozást a saját hátterei elkészítéséhez, remélem írásom segít orvosolni valamennyire ezt a problémát.